Eveniment cultural care reunește copii și tineri concurenți, artiști invitați din toate regiunile istorico-etnografice ale țării și din comunitățile istorice românești din vecinătatea granițelor României: Moldova, Transilvania, Țara Românească, nordul Bucovinei - regiunea Cernăuți (Ucraina), nordul Maramureșului - regiunea Transcarpatia (Ucraina), Valea Timocului, Voivodina (Serbia), Basarabia (Republica Moldova).
Aflat la cea de-a patra ediție, festivalul are ca scop promovarea tradiției și folclorului autentic care relevă identitatea românilor, a vetrelor folclorice românești, reprezentativitatea și existenţa lor străveche, conservarea și promovarea folclorului muzical, literar și coregrafic din diferite zone etnografice locuite de români.
PARADA PORTULUI POPULAR
PARADA PARTICIPANȚILOR LA FESTIVAL | MOMENTE ARTISTICE ITINERANTE DE PREZENTARE
SPECTACOL-CONCURS ARTISTIC | copii și tineri interpreți de muzică populară
- soliști vocali
- soliști instrumentiști: instrumente tradiţionale folosite în spațiul cultural românesc
- ansambluri / grupuri / formații folclorice vocale și instrumentale de muzici tradiționale
- ansambluri / grupuri / formații folclorice de jocuri și dansuri populare
SPECTACOL DE GALĂ TELEVIZAT. GALA LAUREAȚILOR | RECITALURI FOLCLORICE ARTIȘTI INVITAȚI

ORGANIZATOR: Asociația Centrul pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Arboroasa
DIRECTOR FESTIVAL: Maria Calancea, președinte CCPCT Arboroasa
Registrul Sectorului Cultural Independent organizat de Ministerul Culturii 29/2020 ● Registrul Entităților de Cult ANAF ● Registrul Național ONG 934/285/2020 CIF: 42446271
E-mail ●http://arboroasa.ro ●fb.com/centrul.arboroasa

CATEGORII DE VÂRSTĂ concurenți:
10 – 14 ani;
15 – 19 ani;
20 – 25 ani.


ÎNSCRIERI PENTRU PRESELECȚIE în vederea participării la FESTIVALUL CONCURS NAȚIONAL DE ETNOGRAFIE ȘI FOLCLOR ∞TEZAUR VALAH∞
SECȚIUNI
1. Soliști vocali
TOȚI CONCURENŢII VOR PREZENTA ÎN CONCURS DOUĂ PIESE SPECIFICE ZONEI ETNOGRAFICE PE CARE O REPREZINTĂ / ZONEI ETNOGRAFICE DE APARTENENȚĂ:
o doină - lucrare din categoria genului epic, a cântecului de ritual sau ceremonial;
o piesă diferită ca gen, cu acompaniament orchestral.
***Partitura trebuie să fie scrisă pe pagini distincte, cu specificațiile de tempo și ritm, în tonalitatea în care se va interpreta în cadrul concursului:
-partitura pentru viori;
-partitura pentru suflători;
-partitura pentru armonie.








2. Soliști instrumentiști - instrumente tradiţionale folosite în spațiul cultural românesc, care fac parte din cultura muzicală naivă:
-fluier, caval, tilincă, trișcă;
-ocarină, nai, cimpoi, tulnic, bucium;
-cobză, drâmbă, ceteră (țițeră).



3. Ansambluri/formații/grupuri folclorice vocale, instrumentale și de dansatori: lectura etnografică a obiceiurilor tradiționale românești
- scenarii folclorice tipice șezătorilor;
- obiceiuri calendaristice sau de peste an, obiceiuri ale vieții de familie asociate cu viaţa neamului ca celulă fundamentală a societăţii tradiţionale, cu viaţa comunităţilor mai mici sau mai mari, locale sau regionale corelate la normele care organizează această viață, corelate la regulile de convieţuire socială, la regulile după care omul îşi organizează, prin muncă, raporturile lui cu natura;
- jocuri populare cu cântece și strigături în cadrul obiceiurilor calendaristice și a celor legate de muncă;
- repertoriul coregrafic va fi prezentat OBLIGATORIU în relație cu momente rituale, ceremoniale și sociale aparținând culturii tradiționale românești;
***Pentru a evidenția importanța pe care manifestările choreice le-au avut în viața satului, REPERTORIUL PENTRU CONCURS va avea o structură bazată pe: contextul social al cântecului/dansului, contextele sociale care aparțin ciclului vieții și contextul obiceiurilor calendaristice și legate de muncă.
La intrarea pe scenă, coordonatorul grupului sau unul din membrii care vor performa pe scenă vor face o scurtă prezentare (maxim 3 minute) a repertoriului prezentat în concurs - denumire, proveniență/localizare etnografică, contextul social în care este performat în cadrul comunității de apartenență.





ÎNSCRIERI: 1 iulie 2024 - 31 august 2024. Înscrierea se face prin transmiterea FIȘEI DE ÎNSCRIERE (click AICI pentru descărcare), a unui material video reprezentativ pentru performarea vocală/instrumentală/coregrafică a concurentului(solist sau grup) și a documentelor solicitate de organizatori, până la data de 31 AUGUST 2024, pe adresa de e-mail a festivalului .
Concurenții vor achita taxa de înscriere în valoare de 300 lei (soliști), 400 lei (ansambluri/formații/grupuri folclorice de amatori) în contul Asociației CCPCT Arboroasa, conform specificațiilor din Regulamentul festivalului, în termen de maxim 3 zile lucrătoare de la primirea e-mailului de confirmare a acceptului de participare în concurs. Concurenții care au primit e-mailul de acceptare în concurs se vor regăsi pe lista finală a rezultatelor preselecției, care va fi publicată în 10 septembrie 2024 pe pagina facebook a organizatorului și a festivalului, precum și pe site-ul arboroasa.ro .
La descrierea tranzacției/transferului bancar se vor completa NUMELE PRENUMELE/GRUPUL FOLCLORIC/ANSAMBLUL , zona de proveniență, categoria de concurs SOLIST VOCAL/GRUP
Cod de identificare fiscală (CIF): 42446271
CONT CURENT: RO96BTRLRONCRT0543544801 (lei)
Banca Transilvania, Sucursala George Enescu Suceava
________________________________________
JURIUL FESTIVALULUI - în curs de actualizare
Elise STAN | etnomuzicolog, realizator și producător de emisiuni folclorice la Televiziunea Română, membru în juriul talent-show-ului ,,Vedeta populară” – TVR1.
Maria MACOVEI | reprezentantă emblematică a cântecului popular din Bucovina, rapsod popular, profesor de canto popular, președintele Asociației Culturale "Dor de la Humor", fondatoarea și coordonatoarea Grupului vocal "Dor de la Humor".
Costinel LEONTE | maestru coregraf al Ansamblului Artistic Profesionist "Ciprian Porumbescu" din Suceava
Iurie LEVCIC, Cernăuți - nordul Bucovinei, UCRAINA | profesor de canto popular, președinte al Centrului Bucovinean de Artă pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Românești din Cernăuți.
Mihai HRINCESCU | rapsod popular, etnolog, etnograf, realizator TV.
RECITALURI FOLCLORICE ARTIȘTI CONSACRAȚI - în curs de actualizare


PREMII
Se acordă: Marele premiu, Trofeul secțiunii pentru fiecare secțiune de concurs, premiile I, II, III si mențiuni pentru fiecare categorie, premii speciale ale juriului, ale organizatorilor și ale sponsorilor evenimentului. În măsura în care vom reuși să obținem sponsorizări, ne propunem ca la această ediție să oferim și premii în bani cu sume alocate progresiv fiecărei categorii de premii.
Câștigătorul Marelui premiu va înregistra o melodie în duet cu unul din artiștii consacrați care fac parte din juriu, precum și un videoclip profesional care va fi promovat/difuzat pe posturile naționale de specialitate.

Toți concurenții vor primi diplome de participare. Profesorii/îndrumătorii concurenților vor primi mapa festivalului, cu documente pentru certificarea activității profesionale.
Juriul poate decide neacordarea sau redistribuirea unor premii.
N. B. DECIZIILE JURIULUI NU POT FI CONTESTATE.



Eveniment Facebook https://www.facebook.com/events/1052649895803897/
Pagina Facebook a asociației organizatoare https://www.facebook.com/centrul.arboroasa
Pagina Facebook a festivalului https://www.facebook.com/TezaurValah/























